10 lucruri pe care trebuie să le știi despre tratamentul cu implant dentar
1. Implantul dentar este cea mai buna soluție de înlocuire a unui dinte lipsă. În cazul implanturilor nu este necesară intervenția pe alți dinți (așa cum se întâmplă în cazul punților dentare) acesta înlocuind doar dintele lipsă. De asemenea, implantul poate fi folosit atunci când lipsesc ultimii dinți din gură.
2. Sunt anumite afecțiuni care contraindică tratamentul cu implanturi. Pentru a stabili dacă puteți beneficia de tratament cu implanturi este necesar sa consultați medicul dentist.
3. Sunt necesare investigații suplimentare (radiografii, computer tomograf) pentru a stabili grosimea si înaltimea osului.
4. Tratamentul cu implant dentar este unul de durată și se realizează în mai multe etape.
Prima etapa este cea chirurgicală. Etapă în care se inseră “șurubul” (implantul) în os. Această etapă este urmată de o perioadă de 4-6 luni, timp în care se așteaptă integrarea implantului în os. Practic, în această etapă se înlocuiește doar rădăcina dintelui pierdut.
Cea de a doua etapă este etapa protetică, etapa în care se realizează coroana pe implant.
Colaborarea între medicul chirurg si protetician este foarte importantă. Medicul chirurg este cel care inseră implantul în os, proteticianul este cel care realizează lucrarea protetică (coroana) pe implant.
5. De cele mai multe ori este nevoie și de adiție osoasă. După o extracție dentară osul se remodelează si scade în înalțime și grosime. Este recomandat să inserăm implantul imediat post-extracțional sau cât mai devreme, astfel încât sa evităm modificările ce apar la nivelul oaselor și dinților vecini.
6. Pe piață există mai multe sisteme de implanturi ce nu sunt compatibile între ele. De aceea este foarte important să solicitați medicului denumirea sistemului pe care îl folosește.
7. Intervenția de inserare a implantului se face cu anestezie locală într-o ședință de 1-3 ore. Nu este necesară internarea în spital sau anestezia generală.
8. În etapa protetică se realizează o amprentă (mulaj) al dinților ce va fi trimisă în laborator. Pe baza acestei amprente, tehnicianul va realiza lucrarea protetică.
9. Există mai multe variante de tratament protetic: coroane cimentate, înșurubate, din materiale diferite: metalo-ceramică, oxid de zirconiu, etc. Medicul dentist vă poate prezenta opțiunile și vă va ajuta în alegerea celei mai bune soluții de tratament.
10. Igiena foarte bună și vizitele regulate la medicul dentist prelungesc durata de viață a unui implant dentar.
Medicul dentist vă va explica cum să intrețineți lucrarea protetică și va stabili un interval de timp la care să veniti la control. Respectați recomandările medicului!
Dr. Iuliana Costanzo