Vizita la stomatolog în timpul sarcinii
Sarcina, nașterea și a fi mamă implică schimbări majore pentru noi, femeile. Avem o grămadă de nelămuriri legate de ce este permis și ce nu în timpul sarcinii. De aceea mi-am propus să răspund celor mai frecvente întrebări legate de vizita la stomatolog în această perioadă frumoasă din viața unei femei.
De ce trebuie să-mi fac o programare la dentist dacă nu mă dor dinții?
În sarcină, suntem mai predispuse afecțiunilor gingivale și cariilor dentare din cauza modificărilor hormonale asociate acestei perioade. De aceea recomandam minim 2 controale stomatologice pe parcursul celor 9 luni de sarcină.
Detartrajul și periajul profesional sunt sigure?
Detartrajul și periajul profesional nu numai că sunt sigure în timpul sarcinii, dar sunt si recomandate a fi făcute mai des în această perioadă pentru a preveni gingivita de sarcină și cariile.
Gingivita de sarcină apare din cauza nivelului crescut de hormon estrogen și se manifestă prin înroșirea, sângerarea și dureri la nivelul gingiilor. Tratamentul este preventiv, detartraj și periaj profesional asociat cu igienă riguroasă la domiciliu.
Predispoziția la carii este urmare atât a modificărilor hormonale, cât și a regimului alimentar (dietă bogată în glucide din cauza poftelor). De asemenea, refluxul gastric și vărsăturile asociate primului trimestru de sarcină cresc aciditatea din cavitatea orală, ceea ce va duce la afectarea smalțului dentar.
Pot face radiografii dentare în timpul sarcinii?
Radiografiile dentare nu sunt recomandate în timpul sarcinii, în special în primul trimestru de sarcina. Totusi, se pot realiza radiografii mici, retroalveolare, folosind șorț de plumb pentru protecție. Aparatura modernă de radiologie folosește pentru realizarea unei astfel de radiografii o doză mai mică decât cea la care este expus fătul zilnic din cauza radiațiilor cosmice.
Anestezia este sigura?
Anestezicele folosite în stomatologie fac parte din clasa B de risc (studiile preclinice pe animale de laborator nu au arătat efecte nocive asupra fătului). Medicul dentist va folosi o cantitate minimă necesară de anestezic, astfel încât tu să te simți confortabil în timpul procedurii stomatologice.
Pot lua antibioticele recomandate de dentist?
Unele afecțiuni dentare necesită tratament cu antibiotic. În acest caz, medicul dentist îti va prescrie un antibiotic din clasa B de risc (care nu are efecte nocive asupra fătului).